John Mighton

Конференция в Отава изследва най-добрите начини за преподаване на математика

Резултатите от тестове, проведени наскоро в провинция Онтарио, показват, че едва половината от шестокласниците покриват стандартите по математика.

В отговор на това учители, директори и учени се събират в Отава, за да изследват един единствен въпрос – кой е най-добрият начин да се преподава математика в училище?

Конференцията представлява възможност за всички ангажирани в образованието от цялата провинция да проведат дискусия за най-ефективните методи за укрепване на математическата грамотност, основани на доказателства от науката и практиката.

Ето към какво насочва вниманието ни Джон Майтън, създателят на системата за обучение по математика и организацията с идеална цел JUMP Math.

„Когнитивно претоварване“

„За съжаление, твърде много са децата, които страдат от когнитивно претоварване. От тях се очаква да се справят едновременно с твърде много неща. Научните изследвания сочат, че ако предизвикателствата бъдат раздробени на по-малки, постижими стъпки, всички деца ще могат да изпитват удоволствие от математиката и да имат успех. Ако резултатите от тестовете за провинцията не са добри, трябва да се запитаме защо и да потърсим различен подход към разрешаването на проблема, който да е постепенен и основан на внимателно надграждане.“

Джон Майтън обяснява още, че е изключително важно родителите и учителите да полагат усилия да разсеят мита, че само някои хора са добри по математика.

„Мнозина вярват, че съществува някакъв ген за математика, че човек се ражда с тази способност. За това няма никакви научни доказателства. Напротив, доказателствата сочат, че при наличието на качествено преподаване, достатъчно упражнения и изграждане на стабилна основа, всеки  може да стане експерт в произволна област,“ казва Джон Майтън.

Учителката Дженифър Торвалдсен споделя на конференцията, че „сърцето й се къса“, когато вижда колко много деца изпитват тревожност във връзка с математиката.

„Ако човек трябва бързо да премине през изучаването на фундаменталните знания, през всички тези понятия, а след това очаква от учениците да преминат в следващия клас, децата се изправят през прекалено много предизвикателства,“ казва Торвалдсен.

Преди няколко дни излязоха резултатите от TIMSS, а съвсем скоро ще излязат и тези от PISA. За нас е важно да им обърнем внимание и да предприемем необходимите действия. Ето как действат експертите в Канада по отношение на проблемите в образованието.

Припомняме ви думите на Джон Майтън, създателят на JUMP Math от едно негово интервю: „Повечето хора прахосват най-ценното, което имат – времето си. Прахосват и парите си за неща, които не им трябват“. Нека не загърбваме проблема, а да отделим времето и ресурсите си за нещо много по-ценно. В Канада действат, а ние какво ще направим?