Краят на невежеството

„Краят на невежеството“ описва свят, в който нито едно дете не е изоставено – свят основаващ се на вярването, че всяко дете притежава потенциала да бъде успешно по всеки предмет. Джон Майтън твърди, че ако разпознаем бариерите, които всички ние сме срещали в собственото си образование; като идентифицираме момента, в който даден предмет е започнал да ни отблъсква и веднъж завинаги сме се затворили за него; ще можем да елиминираме същите тези бариери, които застават на пътя на нашите деца.

end-of-ignorance-john-mighton-a

Краят на невежеството, Джон Майтън
изд. Изток-Запад

Книгата представлява изследване на настоящата ни образователна система, направено с много страст, което ни показва как можем да работим заедно и да предефинираме начина, по който се преподава в училище.

Джон Майтън е автор на „Митът за способностите“ и основател на JUMP Math – системата за учене, която се основава на насърчаването на възникващата интелигентност. Програмата се оказва толкова успешна, че един цял трети клас, вкл. т.нар. „бавни ученици“,  постига резултат над 90% на тест по математика за деца от шести клас. Група британски деца, които на практика били „отписани“ като неподатливи на обучение и възпитание, регирали толкова ентусуазирано и постигнали толкова впечатляващи резултати в работата си с JUMP Math, че училищното настоятелство решило да въведе програмaта в цялото училище. Вдъхновен от работата си с хиляди ученици, Джон Майтън ни показва защо не бива да подценяваме колко много може да бъде научено като последователност от малки стъпки; предизвиква ни да преосмислим вярванията залегнали в настоящата образователна теория. Той говори за вниманието на децата, описва какво пленява въображението им, и обяснява защо увереносста и спосбността им да останат фокусирани са важни за академичния им успех – също толкова колкото и съдържанието на уроците им.

„Краят на невежеството“, Как чрез математиката да развием своя потенциал от Джон Майтън е издадена на български от изд. Изток-Запад

Митът за способностите

Джон Майтън, създателят на JUMP Math написва „Митът за способностите“ през 2003 г. Книгата описва работата му и начина му на преподаване, както и създаването на програмата.

Родителите, чиито деца срещат затруднения биха одобрили този достъпен, анекдотичен разказ за групата за уроци по математика, наречена JUMP (Junior Undiscovered Math Prodigies/Млади неоткрити математически таланти) основана  от канадския автор Джон Майтън, която помага на много ученици в начален етап в района на Торонто. С оптимистична нагласа Джон Майтън твърди, че всички сме родени със способността да научим практически всички. В първата част той описва как като млад драматург, търсещ допълнителна работа, започнал да преподава частни уроци по математика и останал удивен от традиционните методи на преподаване. Във втората част на книгата са дадени конкретни примери за решаване на задачи по метода JUMP по теми като дроби, умножение и деление, съотношения и проценти, логика. Акцентът е върху осигуряването на система . за подкрепа и изграждането на увереност и самочувствие у учениците.

Митът за способностите, Джон Майтън